fredag 30 september 2011

Julfrågor

Kollade runt lite på julbloggarna så här på morgonkvisten och såg då att Lisa uppmanade oss andra julbloggare att svara på lite julfrågor, och vem är jag att säga nej till att frivilligt svara på julfrågor? Precis. Så här kommer mina svar!

1. Hur mycket längtar du till julen just nu på en skala 1-10?
Jag längtar väldigt mycket efter julen, eftersom hösten (trots fina färger, skön luft, yadayada) för mig bara är en lång tid av nedräkning till slutet av november. Dock når min längtan inte upp till 10 ännu, så jag skulle nog säga kanske en 8:a? Men räkna med att jag kommer nå 10:an på skalan i slutet av oktober/början av november!

2. När vill du att första snön faller?
Det var mysigt förra året att det kom redan i mitten av november och sedan låg kvar utan minsta töväder tills januari. Dock vill jag inte att snön ska komma för tidigt om den sedan ska hålla på att slaska bort i flera omgångar. Men som sagt, optimalt är att den kommer i mitten av november och sedan ligger kvar och fylls på till jul/nyår :D

3. Köper du levande gran, hugger en själv i skogen eller använder plastgran?
Jag hugger min egen gran, eller rättare sagt brukar antingen jag och syster eller jag och pappa göra en tur ut i skogen och hugga familjegran och egen gran till mitt rum! Skulle aldrig kunna godta en plastgran, älskar känslan av att själv hämta hem den och att sedan känna lukten av gran i huset hela julen !

4. Har du redan börjat förbereda inför julen, isåfall vad?
Njah, inte med bak eller något dylikt. Men förvånande nog så har jag faktiskt redan kommit i gång med julklapparna (längtan till jul började redan i augusti...). Jag har redan köpt 2 julklappar och har 3 ytterligare planerade, otroligt för att vara mig. Hihi.
Men julhandlandet kommer nog inte igång på allvar förrän i november och julbakandet i slutet av november/december!

5. När tycker du det är okej att börja med julens sysslor?
Det tycker jag är upp till var och en, jag har ju som sagt redan börjat med julklapparna och det gjorde jag redan i början av september ju. Men att börja julhandla på allvar och att baka julbakverk/göra godis och sådant tycker jag kan vänta till november/mitten av november :)

6. Finns det något du vill göra annorlunda detta år motför tidigare år?
Ja, verkligen. Förra årets jul kom alldeles för hastigt inpå skolan vilket gjorde att jag inte alls hann varva ned när väl julaftons morgon var här. Dessutom hade jag massor av andra problem vilket gjorde att min jul blev så mycket annat än glädje :(
I år ska jag verkligen försöka infamna julen mer och njuta av julens godsaker på mer än bara på fredag-lördag-söndag kväll. Dessutom ska jag försöka leva i nuet och inte tänka för mycket framåt -jag ska njuta HÄR OCH NU!

7. När börjar du köpa julklappar? För sent eller i god tid?
I vanliga fall brukar jag inte börja med julklapparna förrän i kanske november - men i år har jag varit igång sedan i början av september. Och det känns faktiskt riktigt bra att kunna planera julklapparna mer och lägga tanke bakom presenterna! Det gör det hela så mycket roligare att ge bort, än när man köpt en-sista-minuten present.

8. Om förra julen fick betyg, vilket skulle du ge? Motivera.
Tyvärr får den bara en 4:a eller 5:a , mycket på grund av mig själv :(

9. Föredrar du att vara många eller få på julafton?
Jag gillar att vara som vi är nu, det vill säga min familj och mina kusiners familj - typ 8 st alltså. Det är med andra ord bara de allra närmaste personerna där och personer som man kan vara riktigt avslappnad runt.

10. Om du fick välja; nämn tre kända personer du skulle vilja spendera en julhelg med och varför.
Gud vad svårt, för jag har nog inte någon direkt "dröm" om att tillbringa julen med kända personer. Jag är nöjd med dem som jag tillbringar julen med nu!
Men om jag måste välja så är Mark Levengood så otroligt mysig och hans röst i Ronny och Julia är magisk. Sedan är Leila Lindholm och hennes bakverk too die for, så en jul med henne skulle nog i alla fall bli god ;)
Den tredje skulle utan tvekan bli allas vår Arne Weise! Jag är uppväxt med hans Kalle Anka vid julafton och jag kommer ALLTID förknippa honom med barndomsjularna (vilka nog var de bästa)!

torsdag 29 september 2011

Årets första godisnyhet

Titta vad hittade på Ica City i Uppsala idag när jag var in och handlade korsordstidning!

Det är min första jul-spotting för iår, har inte ens hört talas om den här nyheten förut - har ni?
Dock är jag lite tveksam om jag kommer smaka dumle-kolorna, men jag kände ett stort glädje-jul-skutt i magen när jag fick se denna! Jag kan knappt bärga mig att få se vilka andra nyheter som kommer dyka upp i affärerna vid jul, och som ni vet hoppas jag även att Marabou Vintervit gör en stark comeback, hihi!

Vad tror ni, flipp eller flopp?

Risgrynsgröt

De senaste dagarna/senaste veckan har spenderats med näsan i tenta-läsande och jag har varit så sjukt stressad så jag har inte ens haft tid att tänka på jul (KATASTROF!).
Dock har allt tentapluggandet lett till att jag har fått ett sådant otroligt, enormt och GALET sug efter risgrynsgröt med kanel. Och då menar jag inte den hemkokta (receptet jag smakat är så grynigt), utan jag menar den enda risgrynsgröten som existerar för mig - COOP's Risgrynsgröt i "tub". Den gröten är så FANTASTISKT god, och värmen magen fylls av när man äter den är oslagbar. Dessutom så luktar gröten med kanel på så mycket jul att alla mina julporer (och det är många ska ni veta) blir att stå på vid gavel när jag inmudigar en portion av denna vita underbara vara.
Dock är det ett problem som har hindrat mig den här veckan från att köpa hem en förpackning, och det är mitt "löfte" som jag satt för mig själv. Ett "löfte" som innebär att jag inte får äta Risgrynsgröt förrän 1 november, och dit är det ju enm DRYG månad kvar -_-
Jag är ytterst tveksam att jag kommer kunna hålla det löftet i år, speciellt eftersom jag förra året inte åt alls så mycket risgrynsgröt som jag egentligen ville.
Dels känner jag att jag vill spara gröten till november för att göra det mer speciellt och för att det ska kännas att det inte är långt kvar till julsakernas återkomst, men dels så är mitt sug just nu så enormt stort och jag frågar mig varför jag inte ska njuta nu medans jag har ett stort sug, istället för att vänta som förra året och då inse att jag har inte ett sådant stort sug efter risgrynsgröt längre.
Som ni förstår sitter jag fast i ett skruvstäd (säger man så?) för tillfället..
Vad tycker ni, att äta eller att inte äta risgrynsgröt innan den 1 november?


söndag 25 september 2011

Himmelsk äppelpaj med egen vaniljsås

Jag vet att det är en julblogg jag har, men nu när det inte riktigt är dags för alla julsmaker och julbakverk ännu så tycker jag att det lämpar sig alldeles utmärkt med en äppelpaj med mycket kanel. Äpple och kanel påminner ju lite om julen i alla fall, och på hösten finns det nog nästan inget godare än en hembakad äppelpaj med egen vaniljsås - smakar ljuvligt!
Delar även med mig av mitt recept på min egen vaniljsås, så mycket godare än det köpta!
Dessvärre kan jag inte bjuda på någon bild på grund av att jag tappat bort min sladd till kameran - så irriterande! Men jag ska försöka skaffa en ny i veckan så jag kan börja förgylla min blogg med lite bilder ur min vardag igen :D
Men tills dess, njut av denna paj i längtan på julens godsaker!

Himmelsk äppelpaj
PAJDEG
150g smör
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
FYLLNING
4 äpplen
2 tsk kanel
SMULDEG
1½ socker (rå- eller strö-)
1½ dl valnötter
1½ dl havregryn
2½ dl vetemjöl
200g kallt smör (tärnat)
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret på låg värme.
Blanda smör, socker och mjöl till en jämn deg.
Tryck ut degen i en pajform eller en form med avtagbar kant. Låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
Förgrädda skalet ca 5 minuter i mitten av ugnen.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg dem i pajskalet pch pudra över kanel.
Blanda socker, valnötter, havregryn och mjöl i en bunke.
Lägg i det kalla, tärnade smöret och blanda samman allt med händerna eller i en matberedare till en smuldeg.
Strö smuldegen över äpplena.
Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått en gyllenebrun färg.
Servera gärna ljummen med mumsig vaniljsås! :D

Linas vaniljsås (6 portioner)
3 msk florsocker
3 äggulor
1 tsk äkta vaniljsocker (de svarta små fröna)
3½-4 dl grädde

Bland först samman florsockret, äggulorna och vaniljsockret till en jämn röra så att det blandar sig ordentligt.
Vispa sedan grädden för sig så att den inte blir alldeles för fast, men inte rinnande heller.
Rör sedan ner vaniljsmeten i grädden med hjälp av en slickepott och servera den direkt, eller förvara i kylen med "lock" tills serveringen.
SMAKAR LOVELY!

Julfilm

Söndag den 25:e september inleddes med en julfilm, nämligen A season for miracles. Filmen var en överraskning när jag och min syster spelade in den för ett par år sedan, den är faktiskt riktigt mysig och har, som de flesta julfilmer, ett jättefint budskap :)
Jag ska egentligen inte kolla på julfilmer så här tidigt, men jag behöver verkligen piggas upp. Min sinnesstämning är verkligen så långt ifrån julig så det är inte sant, det känns som om det bara är uppför just nu och med en ömmande ankel så är det inte lätt..
Hoppas ni andra har det bra, och att ni njuter av att nu går vi mot mörkare tider- dvs. jul! :D Fram med ljusen och kurra ihop er i soffan och njut av att det snart bara är 2 månader till första december!

lördag 24 september 2011

3 månader kvar!

Idag mina vänner är det bara 3 månader kvar till julafton! Julkänslorna börjar bli mycket mer påtagliga nu, speciellt när kylan också har kommit.
Har redan köpt 2 julklappar och har 2 till planerade, vilket är ovanligt för mig. Dock känns det lite skönt att redan vara i gång och verkligen hinna fundera på vad jag ska ge bort :) Blir så mycket roligare att ge bort en julklapp om den känns genomtänkt, håller ni inte med?

tisdag 20 september 2011

Kvällssug

Så här på kvällskvisten när saker jag behöver plugga inför tentan står mig upp över öronen och när kylan börjar bli märkbar så känner jag ett enormt GALET sug efter en av de godaste sakerna i affärerna vid jul - TOMTESKUM!
Tycker under resten av året inte alls speciellt mycket om annat godis än fudge och choklad, men under jul så måste jag ha, och då menar jag MÅSTE HA, tomteskum! Smaken är så amazing och de är alldeles lagom söta så jag lätt får i mig en hel 100grams påse. Enkelt, jag älskar dem!

och på grund av en kommande tenta så blir det inte mycket aktivitet här, tyvärr.. Men jag läser och njuter av era andras julbloggar varje dag!

onsdag 14 september 2011

Jag bara säger "ÅH!"

Jag satt och kollade runt lite i bloggvärlden så här på onsdagskvällen för dels har jag pluggat hela dagen så jag behövde en paus, och dels för att jag mår lite halvkrasst så jag behöver koppla bort mina tankar från att jag inte sprang idag. Och vad hittar jag inte, om inte någonting som fick hela min kropp att pirra och sucka av julkänslor.
Inne på Mia's blogg hittade jag nämligen ett sådant himla fint och gullig julkort som hon lade upp på sin blogg vid jul förra året. Jag kan helt enkelt bara säga "ÅH".

Tryck på länken och säg själva vad ni tycker!
(Och erkänn, man kan inte säga mer än ÅH)

Musiktips

Jag har ett litet "förbud" om att inte lyssna på julmusik innan jag tar in mina julsaker/Sunnansjös julmarknad, men jag saknar den fina och värmande julmusik.
Dock finns det vissa låtar jag tillåter mig, och det är "vinterlåtar".
Därför vill jag tipsa er alla om den här skivan! Dels innehåller den många nya varianter av klassiska jullåtar, som de flesta faktiskt är riktigt mysiga, och dels innehåller den vissa mer "vinter-låtar" som jag faktiskt tillåter mig själv att lyssna på innan jag tar in mina julsaker.
Skivan är några år gammal, men den är som julmust - den blir bättre med åren!

söndag 11 september 2011

Saknad och förhoppning

Den senaste veckan har jag haft en sådan stor saknaden efter - enligt mig - en av förra årets största succéer, nämligen Marabous Vintervit!
Detta ledde till att jag ett inköp av Lindts vita choklad, och visserligen var den god men den levde verkligen inte upp till Vintervis rykte.
Jag älskade allt med choklad!
Tjockleken, den lena smaken, förpackningen den kom i och känslan jag fick av att äta den (=SNART ÄR DET JUL).
Så jag hoppas, verkligen hoppas att Marabou återinför Vintervit när julen kommer närmare (oktober kanske?) så att jag återigen får njuta av den här raringen - för den var, och är, så GOOOD och jag njöt alldeles för lite av den förra året!
Om den återkommer ska jag ta mig tusan bunkra upp ett rejält förråd, frågan är dock hur länge det förrådet räcker. Choklad har nämligen hos mig en benägenhet att försvinna, för fort..
Håller ni med mig därute? Saknar ni också denna goding och vill återse den i affärerna i år med?
Eller vill ni kanske se någon ny nyhet istället?

fredag 9 september 2011

Mitt sätt att tjuvstarta med julen

Jag håller hårt på att inte tjuvstarta julen för tidigt, för att när den väl inleds kunna njuta desto mer! Till exempel så är glögg, julmust och julmusik förbjudet innan julmarknaden i Sunnansjö - alltså veckan före första advent.
Men någonting som jag tillåter mig själv att tjuvstarta med, och som passar nu när höstvädret drar in över landet, är doftljus som luktar underbart av kanel (= JUL!!!).
För tillfället brinner detta ljus på mitt bord, vilket är ett doftljus från Lagerhous som ska lukta "kanelbullar", men det luktar så mycket och gott av kanel så kanelbullar är verkligen inte det jag tänker på när jag känner denna lukt. Självklart förknippar jag kanellukten med jul - och INGET ANNAT! :)
Doftljus är verkligen en av mina stora laster, helst de doftljus som på något sätt påminner om jul! Dessutom så är det så mysigt med doftljus nu när höstmörket har blivit påtagligt på kvällarna och när jag sitter ensam här i mitt Uppsala-rum.

Tycker ni om doftljus eller måste ni ha the "real-thing" för att påminnas om julens underbara tid?

onsdag 7 september 2011

Ytterligare en nyhet som jag GILLAR

Igår så släpptes ju årets årgångsglögg på Blossa, och det var många (precis som jag) som blev besvikna. Jag tycker inte att kaffe och glögg hör ihop, och eftersom jag inte ens gillar kaffe så tror jag inte att jag kommer tycka om årets glögg eftersom det dessutom är en starkvinsglögg.
Nåja, nog om det. När jag imorse kollade runt på lite julbloggar så ser jag till min glädje på Lisas julblogg att Blossa även kommer med en till nyhet till i jul, en nyhet som jag faktiskt ser fram emot att testa! Nämligen "Äpple Lättglögg"!
Jag smakade hos en kompis förra året en vanlig glögg med äppelsmak, och jag gillade äpplesmaken blandat med lite kryddor och dessutom varm. Ja, Blossa - detta kan faktiskt vara något! Extra bonus för den ringa alkoholhalten!
Denna lättglögg sätter ny smak på julen när Blossa klassiska glöggkryddor får sällskap av en frisk smak av vinteräpple. Blossa Äpple Lättglögg är gjord på ett sakrikt medelfylligt vin där alkoholen är varsamt borttagen för att på bästa sätt bevara smaken och aromen.

Pris: 40kr. Volym: 500 ml Alkoholhalt: 2,2%

tisdag 6 september 2011

Årets smak är...

...ARABICA!
Då var årets glöggsmak hos Blossa utsedd och det blev som sagt Arabica, vilket för mig vid första "anblicken" lika gärna kunde vara kinesiska. Namnet säger mig nämligen ingenting, förutom att det påminner om de nya kaffesorternas namn som kommit.
Så här skriver Blossa om årsglöggen 2011:
3N54’20.11”89W43’33” Mellanamerika. Högsommar. Temperatur: 32°C. Luftfuktighet: 87%. Vidsträckta plantager vilar i skuggan på kaffeodlingen Finca Las Delicias, El Salvador. Arabicaträd sträcker sig mot solen. Samtidigt i Sydeuropa: Eftermiddag. Lätt bris. Solmogna druvor slumrar i tunga klasar på vinodlingarnas sluttningar. Tre sorter väljs omsorgsfullt ut för att förädlas och färdas långt bort. Sverige. Temperatur: -10°C. Rimfrost. I den nordliga midvintern sker det omtumlande mötet; två vita viner bryter av mot den rundade Arabicasmaken, medan det tredje förstärker kaffets karaktär. En ny upptäckt. En förening av mörkrostad elegans och Blossa starkvinsglögg

Vad ska jag säga... Jo, jag är nog lite besviken. Hade verkligen börjat hoppas på hallon, men detta är ju väldigt långt ifrån hallonsmak. Jag tror faktiskt inte att jag ska köpa den, för jag tror inte jag kommer dricka av den. Dessutom är det ju en starkvinsglögg, så det tilltalar inte mig heller.

Vad tycker ni? Blev ni också besvikna eller ser ni fram emot att smaka?

Idag avslöjas det!

Okej, är ni alla redo?
Idag klockan 1 så släpper nämligen Blossa nyheten om vilken som blir årets smak på glöggen och jag måste erkänna att det är lite som ett startskott på årets julyra.
Efter en liten diskussion med Jul i Laloland så hoppas jag verkligen att årets smak blir hallon!
Bara tanken på det får det att vattnas lite i munnen, men om jag ska vara helt ärlig så kommer jag alltid att föredra Tillmans Vildmarksglögg - alkoholfri!
Men förra året testade jag Äppelglögg hos en kompis, och helt fel var det inte ;)

måndag 5 september 2011

Första julklappen avklarad...

... och andra julklappen planerad!
För första gången är jag igång riktigt tidigt och smider planer inför julen 2011.
Redan i onsdags köpte jag årets första julklapp, och denna tillfaller moster Majsan.
I onsdags kom jag även på andra julklappen för i år, denna till min kusin Tove.
Det känns så skönt, för moster och lillkusin brukar vara några av de svåraste julklapparna.
Jag kan dock inte skriva vad jag köpt/planerat att köpa pga. att jag inte är helt säker på om någon av dem kommer vara här inne och snoka.

Hur går det för er, har ni börjat handla/smida planer inför julens klappar eller är det för tidigt ännu?

söndag 4 september 2011

Julkalendern 2012

När jag kollade runt på flera julbloggar så ser jag till min förtjusning (?) att flera bloggat om nästa års julkalender, och det ska bli en uppföljning av 1996 succé - nämligen Mysteriet på Greveholm!
Dels blir jag överlycklig då Mysteriet på Greveholm nog är min absoluta favoritjulkalender genom åren, men samtidigt så blir jag lite tveksam - hur ska de kunna leva upp till julkalenderns första succé?
Hur många kommer inte sitta hemma i sofforna och förvänta sig en lika bra kalender? Och visst, det är ju inte omöjligt att uppföljaren lever upp till förväntningarna, men jag har svårt att tro att man 12 år senare ska kunna göra en lika bra uppföljare, helst med tanke på standarden på de senaste årens julkalendrar.
Men jag tänker absolut inte dömma ut den här kalendern i förhand, utan kommer nog precis som många andra sitta i soffan vid 7.15 2012 den 1:a december och vänta med förväntan.

Vad tror ni, flipp eller flopp?